De Beste Vriendjes zet zich met al zijn hart in voor een goede samenwerking met de ouders. De Beste Vriendjes wil een goede relatie opbouwen met de ouders van de kinderen. Dit betekent dat er regelmatig besprekingen zullen plaatsvinden met de ouders over het gedrag en de ontwikkeling van het kind, zowel thuis als op de opvang en wat er gedaan kan worden als de ontwikkeling achter blijft. Op deze manier kunnen de kinderen optimaal profiteren van twee opvoedomgevingen, thuis en de gastouderopvang, met elk hun specifieke karakter, kansen en mogelijkheden.
Elk kind moet de gelegenheid krijgen om zich te ontwikkelen. Daarom is het van groot belang dat kinderen zich zowel thuis als op de gastouderopvang veilig voelen. Door het gevoel van veiligheid zullen kinderen de uitdaging aangaan om te experimenteren en om zich spelenderwijs te ontwikkelen door nieuwe ervaringen op te doen. De Beste Vriendjes biedt de kinderen een veilige en vertrouwde omgeving, waarin ze zich geborgen voelen en gestimuleerd worden om meer uit zichzelf te halen. Als pedagogisch gastouder schep ik de voorwaarden waarbinnen elk kind zichzelf kan zijn, zich ontspannen en prettig voelt en zich in zijn eigen tempo kan ontwikkelen. Mocht het even niet lukken, dan sta ik altijd klaar om elk kind op te vangen.
De Beste Vriendjes streeft ernaar om de kinderen goed voor te bereiden op een volwaardige deelname aan de steeds veranderende samenleving waarin samenwerken, creativiteit, communiceren, probleemoplossend en kritisch denken, sociaal en culturele vaardigheden van belang zijn. De kinderen worden gestimuleerd om deze competenties zo goed mogelijk te ontwikkelen zodat ze later succesvol zijn in deze maatschappij. Bij de Beste vriendjes staan de volgende ontwikkelingsgebieden centraal: motorische (grof en fijn) ontwikkeling (bijvoorbeeld klimmen en verven), cognitieve ontwikkeling (bijvoorbeeld leren tellen en puzzels maken), sociaal-emotionele ontwikkeling (leren samen spelen) en taalontwikkeling (bijvoorbeeld liedjes zingen). Al deze ontwikkelingsgebieden worden spelenderwijs gestimuleerd op het tempo van elk kind.